- 04 čer 2013, 23:02
Hlásím čerstvou zkušenost s trasováním teplovodu. Zkoušel jsem napojení vysílače jak galvanicky, tak induktivně položením na propoj mezi trubkama v kotelně. Galvanické napojení s uzemněním pomocí kolíku do země se ukázalo efektivnější. Signál byl silnější a bez indukování do cizích sítí. Induktivní aplikace měla sice také dost silný signál na vytyčení celkem dlouhého úseku, ale po cestě se signál indukoval v jednom místě do NN. A dokonce na rovném úseku potrubí v místě přímého křížení s NN jsem zaznamenal rozdíl mezi Maximem a Minimem. Bylo to asi v úseku 2 metrů kolem křížení. Před a za křížením oba režimy již souhlasily do jednoho místa. Co bylo pro mě ale největší překvapení, že při galvanickém napojení byl signál vždy jen v jedné trubce (v pravé), i když jsme byli postupně napojeni červeným krokodýlkem na pravou nebo levou trubku. Signál v pravé trubce také při indukci, když byl vysílač položený na tom propoji v kotelně, který měl mimochodem podstatně menší průměr, než trubky samotné. Ale i tak se do trubky naindukoval velice slušný signál. Video z akce přikládám. Má někdo podobnou zkušenost? Nebo jinou?